Galvenā Psiholoģija Kā darbojas sieviešu seksuālā vēlme?

Kā darbojas sieviešu seksuālā vēlme?

edomas

Sievietes vēlmi nodarboties ar tuvību ietekmē daudzi faktori: emocionālais noskaņojums, apmierinātība ar sevi un attiecībām. Viņa var justies uzbudināta, bet to nevēlēties. Tas ir pilnīgi normāli, saka seksa terapeite. Un viņa stāsta, kā sajūsmu pārvērst īstā vēlmē.

Vai jums kādreiz ir gadījies, ka sākumā nebija noskaņojums, bet pēc tam izdevās uzbudināties? Jūs, iespējams, domājāt, cik tas ir normāli. Tātad: tas ir pilnīgi normāli! Īpaši bieži tas notiek ar sievietēm ilgstošās attiecībās – viņas spēj izjust uzbudinājumu un sasniegt orgasmu, pat ja sākotnēji nebija noskaņotas tuvībai.

Jūs varat vēlreiz sev jautāt: vai ir normāli būt uzbudinātai, neizjūtot vēlmi? Vai vēlmes trūkums neliecina par kādām problēmām? Faktiski daudzos gadījumos tas var liecināt par kaut kādām problēmām, bet diezgan bieži tas ir parastā sieviešu reproduktīvā cikla apļveida raksturs.

KAS IR “SEKSUĀLAIS CIKLS”
Seksuālo ciklu sauc arī par seksuālās reakcijas ciklu. Pirmkārt, definēsim, kas ir “seksuāla reakcija”? Tā sauc visas mūsu ķermeņa psiholoģiskās un fizioloģiskās reakcijas tuvības laikā. Pētnieki Viljams Masters, Virdžīnija Džonsone un Helēna Kaplana izstrādāja seksuālā cikla modeli, kas sastāv no četriem posmiem.

1. Vēlme
Tā ir seksuālā cikla psiholoģiskā sastāvdaļa. Tuvības vēlme ir psiholoģiska noskaņojuma sajūta. Tas ietver seksuālās domas, fantāzijas un citus uzbudinājuma psiholoģiskos faktorus – partnera pievilcību, viņa smaržu, balsi, ierastos pieskārienus un glāstus.

2. Satraukums
Šī ir cikla fizioloģiska sastāvdaļa. Uzbudinājums ir ķermeņa reakcija, kas parāda gatavību. Papildus fizioloģiskajai reakcijai tas ietver arī fiziska uzbudinājuma sajūtu. Seksuālās uzbudinājuma pazīmes, pirmkārt, ir paātrināta sirdsdarbība, paaugstināts asinsspiediens, pastiprināta elpošana, asins plūsma uz dzimumorgāniem, erekcija vīriešiem, maksts mitrināšana, dzemdes paplašināšanās un klitora palielināšanās sievietēm.

3. Orgasms
Šī ir ierosmes fāzes virsotne. Orgasma brīdī strauji paaugstinās elpošana, sirdsdarbība un asinsspiediens, un uzkrāto spriedzi atbrīvo iegurņa muskuļu kontrakciju virkne. Vīriešiem orgasmu parasti, lai gan ne vienmēr, pavada ejakulācija. Dažos gadījumos ejakulācija orgasma laikā ir iespējama arī sievietēm.

4. Atpūta
Ķermenis atgriežas normālā stāvoklī – tāds pats, kāds tas bija pirms seksuālās uzbudinājuma. Dzimumorgāni un reproduktīvie orgāni atgriežas normālā izmērā. Sievietēm atpūtas fāze ilgst daudz mazāk nekā vīriešiem, un viņas ātri kļūst gatavas atkārtotai tuvībai. Vīriešiem tas var ilgt no vairākām minūtēm līdz daudzām stundām, un šajā periodā viņi nespēj uzbudināties, pat piedzīvot psiholoģisku dzimumtieksmi.

KĀDAS IR SIEVIEŠU SEKSUĀLĀ CIKLA ĪPAŠĪBAS
Iepriekš aprakstītais modelis ir lineārs. Vēlmei seko uzbudinājums, kas beidzas ar orgasmu. Tas precīzi raksturo vīrieša seksuālo ciklu. Bet lineārais modelis ne vienmēr attiecas uz sievietēm.

Dr. Bassona saka, ka sievietes sākotnēji ne vienmēr izjūt vēlmi. Tomēr ar stimulāciju – vai nu pašu, vai no partnera – viņas var piedzīvot uzbudinājumu, kam seko psiholoģisks noskaņojums. Citiem vārdiem sakot, sieviete var būt gatava seksam un ar to nodarboties, nejūtot “noskaņojumu”. Taču, uzbudinājusies ar masturbāciju vai priekšspēli, viņa piedzīvo arī psiholoģisku vēlmi.

Spontāna vēlme parasti rodas sievietēm, kuras tikai nesen ir uzsākušas attiecības ar jaunu partneri vai redz savu veco partneri pēc ilgas šķiršanās. Sievietēm, kuras dzīvo kopā ar partneri, ir pilnīgi normāli, ka spontānas spēcīgas seksuālās vēlmes ir maz vai vispār nav.

Turklāt sievietes parasti vēlas nodarboties ar seksu galvenokārt tādēļ, lai izjustu īpašu tuvību ar savu partneri, nevis tīri fizioloģiskas atbrīvošanās dēļ.

Sievietes seksuālās reakcijas ietekmē arī viņas apmierinātība ar attiecībām, ķermeņa tēls un pagātnes seksuālā pieredze. Konflikti, emocionāla kontakta trūkums ar partneri, neapmierinātība ar savu ķermeni, neveiksmīga seksuāla pieredze pagātnē – tas viss var ļoti ietekmēt viņas seksuālo funkciju.

Sievietes arī labāk reaģē uz stimulāciju nekā vīrieši. Pat ja viņiem nav noskaņojuma, viņi var izjust seksuālu uzbudinājumu pēc stimulācijas (masturbācija, priekšspēle vai pat emocionālas tuvības sajūta ar partneri komunikācijas laikā).

Ir svarīgi atcerēties, ka pietiekami ilgs priekšspēles periods ir ļoti svarīgs, lai sasniegtu seksuālo apmierinājumu.


You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More