Galvenā Psiholoģija 10 personības traucējumu pazīmes

10 personības traucējumu pazīmes

edomas

Ikviens no mums var sastapties ar cilvēkiem, kuri cieš no kāda veida personības traucējumiem. Šie cilvēki var būt mūsu radinieki, draugi un kolēģi. Kam būtu jāpievērš uzmanība?

Vairumā gadījumu ar šādiem cilvēkiem ir grūti komunicēt, viņiem bieži patīk strīdēties par sīkumiem un viņi ir ļoti spītīgi. Cilvēks ar personības traucējumiem realitāti uztver sagrozītā formā, un šie simptomi izpaužas jebkurā situācijā:

  • antisociāls,
  • narcistisks,
  • robežlīnijas,
  • histērisks,
  • obsesīvi-kompulsīvi,
  • paranoisks,
  • šizoīds,
  • šizotipisks,
  • atkarīgs,
  • izvairīgs.

Šeit ir apkopotas 10 pazīmes, kas var liecināt par personības traucējumiem. Bet atcerieties, ka galīgo diagnozi var veikt tikai speciālists, tāpēc nevajadzētu izdarīt pārsteidzīgus secinājumus.

1. SAVSTARPĒJA NESAPRATNE AR CITIEM
Šāds cilvēks bieži dzird citu vārdos to, ko viņi patiesībā nav teikuši. Narciss jūt, ka tiek idealizēts, lai gan viņš ir tālu no ideāla, un tie, kas cieš no izvairīgiem personības traucējumiem, citu vārdos dzird nicinājumu un dusmas, kuru patiesībā nav. Viņš dzird citu vārdos sava iekšējā dialoga saturu (nedrošību vai pārākuma sajūtu).

2. NEPAREIZA REALITĀTES UZTVERE
Nepareizi interpretējot citu vārdus, šādiem cilvēkiem bieži rodas nepatiesi priekšstati par to, kādas attiecības viņiem ir ar citiem un kādu statusu viņi ieņem sabiedrībā. Piemēram, histēriski cilvēki ātri sāk sevi uzskatīt par tikko satiktā cilvēka labākajiem draugiem, neapzinoties, ka viņu jaunais paziņa tā nedomā.

3. VĒLME SABOJĀT CITU PRIEKU
Piemēram, šādi cilvēki pastāsta, kā beigsies filma, izdomā maz ticamus iemeslus, kāpēc kādam varētu izgāzties plāni, un sabojā citu garastāvokli, izraisot scēnu patiesībā par niekiem. To visu viņi dara, lai būtu uzmanības centrā, lai pierādītu citiem, ka ir gudri un pareizi – tipiska obsesīvi-kompulsīvu un narcistisku īpašību izpausme.

4. NESAPROT, KA “NĒ” NOZĪMĒ “NĒ”
Tieksme pārkāpt citu personīgās robežas ir tipisks simptoms. Cilvēki, kas cieš no šiem traucējumiem, neatzīst citu cilvēku tiesības noteiktās robežas un viegli pārkāpj tās, kas viņiem nepatīk. Cilvēki ar antisociāliem un robežlīnijas personības traucējumiem pārkāpj citu cilvēku robežas citu iemeslu dēļ – viņi no tā gūst prieku, bet otrie bieži pat neapzinās, ka kaut ko pārkāpj.

5. MĒĢINĀT SEVI PARĀDĪT KĀ UPURI

Lai izvairītos no atbildības, cilvēki ar personības traucējumiem mēdz sevi attēlot kā upurus, piemēram, runājot par savu grūto bērnību un ilgstošām psiholoģiskām traumām. Bet viena lieta ir, ja kāds ar posttraumatiskā stresa traucējumiem cieš no sāpīgiem uzplaiksnījumiem, bet pavisam cita lieta, ja kāds manipulē ar citiem vai izvairās no atbildības, attēlojot sevi kā upurus un runājot par grūtu pagātni. Paranoiķi, atkarīgi vai antisociāli indivīdi ir īpaši pakļauti šādiem cilvēkiem.

6. DISBALANSS PERSONISKAJĀS ATTIECĪBĀS
Dažiem traucējumiem (robežas, histēriskiem un atkarīgiem) ir raksturīgas pārāk ciešas un emocionālas attiecības, savukārt citiem cilvēkiem (ar narcistiskiem, izvairīgiem, šizoīdiem, šizotipiskiem, obsesīvi-kompulsīviem vai antisociāliem traucējumiem), gluži pretēji, gandrīz nav piekļuves emocionālai tuvībai. Jebkurā gadījumā attiecības tiek veidotas nelīdzsvarotas – vai nu pārāk ciešas, vai aukstas un attālas.

7. NESPĒJA MAINĪTIES
Izaugsme un attīstība šādiem cilvēkiem ir gandrīz neiespējama. Viņi spēj mainīties, bet ārkārtīgi lēni. Traucējumus parasti nevar pilnībā izārstēt, izņemot robežtraucējumus, kuri, kā liecina pētījumi, labi reaģē uz noteiktiem psihoterapijas veidiem.

8. VAINAS PĀRNESE UZ CITIEM
Ja cilvēks nāk pie psihoterapeita ar partneri, viņš bieži cenšas sevi parādīt kā pilnību, bet savu partneri kā gandrīz traku. Cilvēki ar obsesīvi-kompulsīviem traucējumiem bieži atnes terapeitam papīru, kurā uzskaitīti visi partnera trūkumi. Kad viņiem tiek norādīts uz viņu kļūdām un trūkumiem, viņi cenšas tos novelt uz otru.

9. ATKLĀTI MELI
Viena lieta ir teikt baltus melus, lai neaizskartu kāda jūtas (tas, kas cilvēkiem ar personības traucējumiem parasti nerūp), bet cita lieta ir klaji melot, lai aizsargātu sevi. Šādi cilvēki nevar atzīt, ka viņiem ir problēma, un ķerties pie maldināšanas. Un, ja viņi to atzīst, viņi parasti dara to pēc iespējas dramatiskāk, cenšoties pārdominēt sarunu biedru. Visbīstamākais ir cilvēka ar antisociālu personības traucējumu meli, kas bieži vien apdraud citus ar reālu mentālu traumu.

10. IZKROPĻOTS SKATS UZ REALITĀTI
Šizoīdiem un šizotipiskiem indivīdiem ir izkropļots priekšstats par dzīvi un savu vietu tajā. Šķiet, ka viņi skatās uz pasauli caur brillēm, caur kurām viss ir redzams nedaudz savādāk, nekā tas ir patiesībā. Viņu skatījums uz pasauli lielā mērā ir balstīts uz fantāziju, nevis realitāti.


You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More