Galvenā Iedvesma Vienradža ieseglošana: 10 soļi, kā neirotiķim nonākt pie mierīgas dzīves

Vienradža ieseglošana: 10 soļi, kā neirotiķim nonākt pie mierīgas dzīves

edomas

Neirotiska uzvedība ir kļuvusi par tādu kā mūsdienu dzīves sastāvdaļu un mēs to vairs nepamanām. Mēs cenšamies izskatīties labi no ārpuses līdz nopietnākas diagnozes saņemšanai.

Visi apkārtējie runā par apzinātību. Esiet apzinīgs, domājiet pozitīvi, un jautrais vienradzis jūs acumirklī ievedīs puķu plantācijās! Pozitīva domāšana ir forša lieta, taču, ja esat ilgstošs neirotiķis, braukt ar vienradzi bez problēmām nebūs viegli.

Neirotiskam cilvēkam raksturīgs nemiers, depresija, aizkaitināmība, pašapziņas trūkums, samazināta veiktspēja, apetīte, pazemināta dzimumaktivitāte, nogurums un motivācijas trūkums. Tas pat zināmā mērā ir raksyurīgi arī veselam cilvēkam, kurš ir ļoti pārguris.

Tajā pašā laikā ir ļoti viegli atšķirt vienu no otra. Vesels cilvēks, kurš saskaras ar uzskaitītajiem simptomiem, cenšas pēc iespējas ātrāk no tiem atbrīvoties: doties atvaļinājumā, mainīt darbu, doties pie ārsta. Neirotiskais kļūst par negatīvās pieredzes ķīlnieku un klīst trijās priedēs, neredzot izeju no esošās situācijas. Viņš vienkārši nezina, kā pārslēgties.

Visu savu pieaugušo mūžu esmu bijis neirotisks. Līdz 30 gadu vecumam zināju, kā vislabāk ciest: šaubīties un noslēgties sevī, fiksēt negatīvās emocijās un nobarot savu aizdomīgumu līdz paranojai. Kādu dienu man paveicās pamosties un uzņemties atbildību par visu šo ievārījumu. Tieši tad sākās jautrība! Reizēm ļoti lepojos ar sevi, bet ir arī grūti periodi.

Mani glābj tas, ka pat vistumšākajās dienās zinu, ka nekad tik ilgi vairs neatlaidīšu stūri. Jo pestīšana ir tuvu. Tikai desmit soļu attālumā.

Solis Nr. 1. Jā, es esmu neirotisks, ko tagad?

Vispirms jāatzīst savs neirotisms. Darbs ar to sākas ar problēmas pieņemšanu. Vēlams no tā neveidot drāmu un iztikt bez sevis šaustīšanas. Jebkurā gadījumā jūs neesat psihopāts, kas ir pluss.

No šī brīža sāciet klausīties sevī. Ieklausieties savās jūtās un neignorējiet un neapspiediet tās. Šajā jautājumā nav sīkumu. Pavelciet jebkuru pavedienu un pēc iespējas labāk atšķetiniet neirožu mudžekli. Un jā, ir pienācis laiks beigt vainot kādu citu savās problēmās — vienkārši pieņemiet to kā sākotnējo datu kopu.

Ir aizliegts arī vainot sevi. Būsim konstruktīvi.

2. solis. Sazinieties ar savu labāko draugu

Jūsu labākais draugs jums palīdzēs stresa situācijās. Mēģiniet pieiet pie spoguļa, ieskatīties tur redzamā cilvēka acīs un atzīties viņam mīlestībā. Kas, tas nedarbojas? Bet šī ir viena un tā pati persona. Viņš sēž kaut kur dziļi savā neirotiskajā čaulā un gaida. Nevajag spīdzināt, bet atbrīvo viņu.

Un tad spogulī parādīsies Draugs, kurš patiesi apliecinās jums mīlestību un atbalstu. Un iekšā kļūs siltāk un mierīgāk. Un pat tad, ja jūs iekrītat depresijas bezdibenī – un noteikti kritīsiet, vairāk nekā vienu reizi -, jūs varat izkļūt no tā ātrāk un vieglāk, ja jūs sniedzat roku, tiklīdz esat atjēdzies.

3. solis. Jebkurā neskaidrā situācijā meditējiet

Kad sākat staigāt bez čaumalas, šķiet, ka briesmas gaida ik uz soļa. Savāc savu drosmi un nesteidzies.

Vai plosās kāds ģimenes strīds? Vai jūsu lieliskais nedēļas nogales plāns nogāja greizi? Vai darbā esat pakļauts spiedienam? Lai kas arī notiktu, nesper pārsteidzīgus soļus, nerīkojies emociju iespaidā. 9 no 10 gadījumiem jūs varat ļaut sev “izkrist” no satraucošas situācijas vismaz 10-15 minūtes, vēlams uz pusstundu.

Neirotiķa galvenais uzdevums ir izsekot destruktīvas reakcijas sākumam un neļaut scenārijam iet pa veco ceļu. Apgūstiet meditācijas paņēmienus, iemācieties apturēt smadzenes. Tās pretosies – tas ir normāli, un jūs izvirzījāt sev uzdevumu pavadīt šo laiku bez domām un emocijām.

Vēlāk tā var sajukt prātā. Ja, protams, šo procesu neiemācīsieties apturēt.

4. solis. Izturieties 21 dienu bez negatīvisma

Kad esam jau iemācījušies sevi nedaudz novērot, varam mēģināt veikt veselu maratonu, ko sauc par “21 dienu bez negatīvisma”. Šī ir ļoti vienkārša tehnika, kas prasa pilnīgu uzmanības mobilizāciju, kas ar pienācīgu neatlaidību var ātri mainīt visas jūsu dzīves emocionālo krāsojumu no mīnusa uz plusu.

No rīta mums ir jāuzliek rokassprādze un jānomaina tā uz otru roku, kad mēs izsekojam negatīvas emocijas saistībā ar situācijām, cilvēkiem vai sevi.

Spēles noteikumi: ja vari mainīt situāciju, maini to, ja nē, pārstājiet ļauties sliktajām emocijām. Lai laimētu, jums jāizdzīvo 21 diena, nemainot rokassprādzi.

5. solis. Ko darīt, ja man neizdodas?

Un, ja tas neizdodas, pārdzīvo dusmas, vainas apziņu, kaunu, bailes līdz galam – virzies tālāk. Jūs varat stāvēt uz vietas ļoti ilgu laiku, strīdoties, kāpēc kaut kas nav tā vai šādi. Vai arī jūs varat vienkārši dot sev tiesības kļūdīties.

Šis solis prasa drosmi un pazemību. Ikviens pieļauj kļūdas. Nav nepieciešams aprēķināt rezultātu. Dari to, kas tev jādara.

Sliktās ziņas: atšķirībā no ciešanām, laime prasa pūles. Labas ziņas: tas ir tā vērts.

6. solis. Nodarbojies ar sportu un pavadi vairāk laika pie dabas

Veco ieradumu atgriešanās mirkļus var un vajag izmantot savā labā. Piemēram, destruktīvā stāvoklī jūs varat trenēt vēdera muskuļus vai doties elpot dabā.

Lielo pilsētu iedzīvotāji ar mazkustīgu dzīvesveidu ir visvairāk uzņēmīgi pret neirozēm. Secinājums: vairāk jāpārvietojas, vēlams tur, kur ir mazāk cilvēku un vairāk koku.

7. solis. Piedod visiem

Neirotiķi ir ļoti neaizsargāti cilvēki. Tomēr sliktākais, ko varat viņiem ieteikt, ir ignorēt sūdzības. “Ak, kādas muļķības! Atradis par ko uztraukties!” Jā. Tātad mana pieredze ir muļķīga? Labi. Kur ir mans likumpārkāpēju saraksts… Es pievienošu vēl vienu vārdu.

Ieradums apvainoties ir īsta atkarība, un to nevar pārvarēt ar vienu stingru lēmumu. Bet ir efektīvas prakses, kas palīdz noņemt uzkrātos blokus un noņemt emocionālo pieķeršanos šādai reakcijai: naida vēstules, piedošanas meditācijas utt. Piemēram, jūs varat iedomāties zelta zobenu, kas pārgriež melno virvi starp jums un likumpārkāpēju, caur kuru “plūst” aizvainojums, un pēc tam ar piedošanas vārdiem atbrīvo likumpārkāpēju no visām četrām pusēm.

Ja, sakot “Es piedodu un atlaižu”, jūs joprojām vēlaties piešķirt likumpārkāpējam papildu paātrinājumu, vingrinājums ir jāatkārto.

8. solis: tagad sakiet paldies

Ar sūdzību palīdzību mēs varam iegūt vērtīgu informāciju par sevi. Tā vienmēr nepārprotami parādīs, kur ir bojāta integritāte un pie kā ir jāstrādā. Tāpēc varam tikai pateikties likumpārkāpējiem, un ne tikai viņiem. Pateicība parasti ir ļoti spēcīga dziedinoša emocija, īsts pretlīdzeklis negatīvās pieredzes mocītam neirotiķim.

Trenējiet sevi koncentrēties uz pretējo: sāciet un pabeidziet dienu ar pateicības sajūtu. Tam vienmēr būs iemesli.

9. darbība: mainiet vidi

Ja svaigs gurķis nonāk burkā ar marinētiem, tad pēc kāda laika tas arī iemarinēsies. Tas darbojas arī ar uz cilvēkiem – noskaņojums, pasaules un sevis uztvere ir ļoti atkarīga no apkārtējās vides. Cilvēki nekļūst neirotiski no nekurienes. Šīs uzvedības modelis, tāpat kā jebkura cita, veidojas ģimenē un tuvākajā vidē.

Iepriekšējos soļos mēs iemācījāmies kontrolēt savu toksisko uzvedību. Tagad ir pienācis laiks atbrīvoties no toksiskās vides vai neitralizēt to. Neļaujiet nevienam izmest jums negatīvu pieredzi.

Ja stāstītājs netiecas kaut kā mainīt situāciju un ir nācis pie jums nevis pēc padoma, bet lai aprunātu, pārceliet sarunu uz citu tēmu vai pārtrauciet to bez nožēlas. Biežāk sazinieties ar tiem, kuri dalās ar kaut ko interesantu un iedvesmojošu.

10. darbība. Veidojiet kaut ko

Katrs cilvēks pēc savas dabas ir radītājs. Lai to pieredzētu, nav jābūt izcilam mūziķim, māksliniekam vai rakstniekam. Mēģiniet radīt kaut ko, kas jums patīk.

Sāciet ar mērenu mērķi. Piemēram, ja jūs sapņojat uzbūvēt motociklu, sāciet ar velosipēdu. Ja vēlaties uzrakstīt grāmatu, uzrakstiet rakstu par savu iecienītāko autoru vai izdomājiet pasaku, kas ieinteresēs jūsu bērnu. Cep maizi, krāso vecās mēbeles.

Dariet kaut ko tikai tāpēc, ka vēlaties. Un tad apbrīnojiet rezultātu un atgādiniet sev, ka tas ir tikai pirmais solis. Patiesībā jūs varat darīt daudz vairāk.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More